Babafalat

Hozzátáplálás okosan

2018. aug 20.

Érik a körte, de eheti-e a baba?

írta: Vámos Vera
Érik a körte, de eheti-e a baba?

Már egy ideje érik a körte és szépeket lehet kapni is, viszont a kertünkben csak most indult be a körte szedd magad. Vagy szedd a földről, ugyanis potyog is. A kutyánk sajnálatos módon rákapott, így gyorsabbnak kell lenni nála, mert persze a legszebbeket csócsálná meg. A család legkisebb tagja pedig előszeretettel lopja tőle és vagy berejti a kis házába, vagy beleharapna - így sprintelek rendesen.

A körte elég korán, már 7 hónapos kortól adható a babáknak. Különböző fajtái júliustól októberig érnek, de egészen februárig kaphatóak az eltartható fajták. Eheti a kicsi nyersen reszelve, párolva vagy főzve, vagy ihatja a levét is. Hámozva, pépesítve; almával, répával, rizzsel vagy grízzel. Puhára fő, így hamar adható egészben ...

Tovább Szólj hozzá

körte 7 hónapos kortól

2018. júl 26.

Kukorica a baba tányérján

írta: Vámos Vera
Kukorica a baba tányérján

A kukoricával több formában is találkozhatunk: gluténmentes gabonaként ott a kukorica liszt, a kukorica dara vagy a pehely. Főleg a kukorica pehely esetében fontos, hogy megnézzük az összetevőket: ne legyen benne cukor, adalékanyag.

Már 6 hónapos kortól bevezethető a baba étrendjébe, persze ügyelve a fokozatosságra! A puffasztott kukorica rudacskákat ("kuki, puki") inkább hanyagoljuk, amíg tudjuk - általában tele vannak sóval, adalékanyagokkal!

breakfast-565271_960_720.jpg

A csemegekukorica most érik, és nagyon finom zsenge csöveket kaphatunk. 8 hónapos kortól adható a babának, párolva vagy főzve. Puffaszthat. Ha már egészben eszi a szemeket a kicsi, akkor pedig ne lepődjünk meg, ha egészben köszön vissza a pelusban. 

  corn-3555294_960_720.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ...

Tovább Szólj hozzá

kukorica 8 hónapos kortól 6 hónapos kortól

2018. júl 17.

Hagyd azt a gyereket önállóan is enni!

írta: Vámos Vera
Hagyd azt a gyereket önállóan is enni!

Tavalyi a sztori...

Elsétáltunk a lányokkal boltba. A kicsi is sétált, amíg bírta (elég sokáig), aztán hurciba tettem és úgy folytattuk az utat. Útközben pedig összefutottunk egy anyukával, aki babakocsiban tolta az ikreit: a gyerekek majdnem egyidősek Jankával (akkor 4,5 évesek voltak kb.), de még soha nem láttam őket babakocsin kívül. Pedig nincs semmi bajuk, tudnak járni, csak anyukának kényelmesebb így.

Janka szokás szerint rájuk csodálkozott és kérdezte (persze fennhangon), hogy mi bajuk. Nehéz ilyenkor elmagyarázni, hogy semmi, csak így egyszerűbb velük a "séta": gyorsabban halad az ember, nem állnak meg minden kutyánál/kavicsnál/falevélnél, nem kezdenek el visszafelé szaladni 2 lépés után és nem gyökerezik senkinek földbe a ...

Tovább Szólj hozzá

önállóság maszat megszeretni enni

2018. júl 10.

A hozzátáplálás smafu! Na, de több gyerekkel?!

írta: Vámos Vera
A hozzátáplálás smafu! Na, de több gyerekkel?!

Első gyerek (ergo egy fő gyermek), tehát teljes figyelem. Jobbára a hozzátáplálás alatt is.

Ügyesen vezetett táblázat, és naprakészen tudod, hogy mit kóstolt már és mit még nem. És persze az egész család is, hiszen beszámolsz minden falatról... Minden nap párolás-pépesítés, virtuóz receptek, elfogyasztott grammok méricskélése. Pompázatos tálalás. Mit neked répa püré?! Egyik nap: szuvidált répa édesburgonya jus-vel, másnap: répa chutney cékla mousse-val.

Második gyereknél már nem ilyen egyszerű a dolog. Szerintem.

...

Tovább Szólj hozzá

táblázat nehézségek nagytesó

2018. júl 10.

Mikortól ehet szilvát a baba?

írta: Vámos Vera
Mikortól ehet szilvát a baba?

A szilva nálam azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amit aszalva és lekvárként szívesen eszek, de nyersen, pucér valójában kicsit sem. 5 évesem csak aszalva hajlandó megenni, már pici kora óta. Viszont Másodszülöttem, úgy tűnik minden formán nagy rajongója lesz a szilvának (is).

A szilva-család minden tagja, kicsik (ringló) és nagyok is már 8 hónapos kortól adhatóak a babának. Júliustól szeptemberig kaphatjuk/szedhetjük a finom, friss, magyar szilvát, de persze egész évben elérhető más formában.

Az aszalt szilvát kezdetben darálva adjuk a kicsinek, ha kell beáztatva, viszont ha elég ügyesen rágcsál, akkor kaphatja a puhábbakat egészben is, de figyeljünk rá persze, sose hagyjuk egyedül semmilyen étellel! (Aszalt ...

Tovább Szólj hozzá

szilva darabos 8 hónapos kortól változatos formák

2018. júl 09.

A legjobb "cucc" hányás esetére

írta: Vámos Vera
A legjobb "cucc" hányás esetére

Történt egy szép napon, hogy az oviból azzal hoztam haza délben a nagylányt (akkor 4 éves volt), hogy hányt. Hamar felgyorsultak az események és szinte percre pontosan fél óránként kidobta a taccsot szegénykém...

A gyerekorvos telefonon azt javasolta, hogy mivel sanszos, hogy infúzió lesz a dologból, így menjünk el a kórházba a gyerekosztályra, ott megvizsgálják. Felpakoltam a két gyereket hát és indultunk Vácra (ott a kórház). Férj szolgálatban volt persze aznap... (OFF: Amúgy érdekes, de minden SOS megoldásra váró történés, mini-krízis akkor esik meg, amikor a férjem szolgálatban van. Hülye Murphy...)

Janka induláskor, félúton és a vizsgálat közben is hányt. A dokinak elmondtam, hogy ha infúziót kell bekötni a nagynak, akkor ...

Tovább Szólj hozzá

betegség hányás folyadék bevitel rehidrálás

2018. júl 03.

Hozzátáplálási táblázatot keresel? Hány darab kell?

írta: Vámos Vera
Hozzátáplálási táblázatot keresel? Hány darab kell?

Egy kisgyermekes anyukát sok minden el tud bizonytalanítani. Főként az első gyermeknél. 

Ott van a szüléssel együtt járó és jó ideig eltartó hormon vihar, a teljesen új élethelyzet, az aggódás, kialvatlanság. És erre jön, hogy mindenkitől más hall az ember... Mást ajánlanak, tanácsolnak a család doyenjei és válogatott nőtagjai; a sokgyerekes barátnő; a védőnő; a gyerekorvos; ja meg persze a zöldséges, postás, szomszéd, utcabeli nénike. És gyerekhez ugyebár mindenki ért, főleg a másik gyerekéhez. A hozzátáplálás pedig a legizgalmasabb téma.

...

Tovább Szólj hozzá

retro táblázat naprakész up-to-date

2018. júl 01.

Babafogak és az első falatok

írta: Vámos Vera
Babafogak és az első falatok

A kisebb lányomnak pont 8 hónaposan bújtak ki az első és második fogai. Akkor viszont már 1 hónapja nyammogta az enyhén darabos pépeket is és a fogatlansága nem látszott akadályozni ebben. Azt mondják, hogy a hozzátáplálásra érettség egyik jele, ha kibújtak az első fogacskák. Viszont, ha már 3 hónaposan vannak fogai, attól még nem kell nekikezdeni az etetésnek. És ha már ügyesen ücsörög és csorgatja a nyálát amikor ételt lát, akkor is nekikezdhetünk, ha még fogatlan a drága.

Már az első pici fogacskákat is tisztítani kell: egyrészt, hogy ne romoljanak el idejekorán, másrészt minél hamarabb megszokja a fogmosást, annál jobb. Erre tök jó kis baba fogkefék vannak már, a legtöbbel a baba is mosogathatja a fogát. És ha együtt ...

Tovább Szólj hozzá

cukor fogak

süti beállítások módosítása