Tényleg tudjuk, hogy mivel etetjük a gyerekünket?
Amikor 1-2 hetes volt a nagylányom nagyon beindult a sírás-rívás. Pocakfájás. Az anyukák (apukák, tesók, rokonok, szomszédok...) rémálma.
A gyerekorvos kérdezte, hogy iszok-e tejet, tejterméket. Pozitív válaszomra pedig azt mondta: meglehet, hogy a tejcukor (vagy tejfehérje) a ludas, és arra érzékeny, szóval száműzzem egy ideig az étrendemből a tejet és tejtermékeket. Én naivan arra gondoltam, hogy akkor bye-bye tej, sajt, tejföl, joghurt... Doki pedig elküldött egy 4-5 oldalas listát, hogy mit nem ehetek-ihatok. Először azt hittem, hogy rossz listát kaptam, pedig biz' a tej mentes lista volt...
Hihetetlen volt, hogy mennyi mindenben van tejcukor, tejfehérje, tejsavó, bármilyen tej-származék. Rengeteg felvágott, húskészítmény, péksüti, keksz, gabonapehely került hirtelen tiltólistára. Nem is gondoltuk volna. Aztán kiderült, hogy nincs semmiféle tej-baj, de mi akkortól olvassuk bőszen az összetevők listáját a különböző termékeken. És sokszor ámulunk-bámulunk.
Ha gyerekünk van, akkor pláne árgus szemmel érdemes olvasgatni, böngészni az összetételeket. Mert nem csak a vastagon szedett allergén jelenléte okozhat meglepetést, de sok minden más is. (Mit keres zeller például a gabonapehelyben? Amire 1-2 összetevősként gondolunk, abban is van több minden. És bizony a nyomokban akármit tartalmazhat sem hangzik túl biztatóan...)
Cukor és só pedig szinte mindenben van. (Indokolatlanul sok mindenben) És érdemes megnézni a mennyiségét is akár: felettébb meglepő lehet! Férjem egyszer kimérte a Kububan lévő cukrot egy kis tányérkára... azóta Nagyi sem vesz a lányoknak olyat.
Szóval olvassuk alaposan az összetevők listáját, hogy tudjuk, mit eszünk (és mit eszik a gyerek)!
Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?
Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!
Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!