Önálló evés vs. tisztaság?
Minél hamarabb kezdjük hagyni, hogy önállóan próbálkozzon az evéssel a baba, annál hamarabb fog szépen, ügyesen együtt kanalazni/villázni velünk. Na de minél kisebb, annál ügyetlenebb, ergo leejt, kiönt, szétken mindent. És nem csak a tányér környéke, hanem az egész környék piszkos lesz. Értsd: padló, ruha, gyerek, plafon, még Te is.
És mert ismerkedik a világgal, az ételekkel, így nem csak az ügyetlen evésnek lesznek nyomai, hanem igenis fog játszani is az étellel gyermekünk. És biz az sem tiszta dolog.
Egyszerűbbnek és tisztábbnak tűnik, ha én lapátolom a baba szájába a falatokat, de akkor az oviban is etetni fogják?
Tény, hogy van, aki viszketést kap, ha lecsöppen egy fél kanál leves a padlóra és ha nem tisztán veszi ki a gyereket az etetőszékből, viszont szerintem az önálló evésre szoktatás és az ebből keletkező maszat kéz a kézben jár. Függ persze a maszat minősége és mennyisége a baba ügyességétől is és attól is, hogy mit adunk neki enni (pl.: diós tésztát, vagy paradicsom levest). Attól is függ, hogy mennyire fáradt, mennyire éhes, mennyire gyurmázásra/reptetésre csábító az étel. De legjobban a jártasságtól, gyakorlástól függ - minél többet gyakorol, annál ügyesebben kanalaz. És annál kevesebb a maszat. Tehát, minél hamarabb kezdi a maszatolást, annál hamarabb lesz maszatmentes az étkezés.
Persze bevethetünk a nagy foltok ellen mindenféle védőfelszerelést: viaszosvászon terítő az etetőszék alá (mögé/fölé), esőköpeny partedli helyett, lealufóliázott konyha. A lényeg, hogy szabadon falatozhasson, hogy aztán nyugodtan mehessünk étterembe a 1,5 évessel, anélkül, hogy összekenné a falat.
Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?