Téli hozzátáplálás
"Fogyasszunk mindig szezonális zöldségeket, gyümölcsöket!"
De miért is fontos ez?
Manapság a szupermarketek polcain már szinte bármikor kapható bármelyik zöldség, gyümölcs. Könnyű volna elcsábulni a sok szép színes, szagos portéka láttán, de több okból is érdemes az idényzöldségeknél, -gyümölcsöknél maradni.
- Egyrészt sokkal egészségesebbek, mint távolról érkező társaik! A nap érlelte őket, nem pedig mesterséges gázok, több bennük a tápanyag, magasabb a tápértékű.
- Kevesebb vegyszerrel találkoztak, hiszen nem kell őket utóérlelni, tartósítani, és messziről jött társaik ki tudja milyen növényvédő szerrel kezeltek.
- Frissebbek is, hiszen nem kell a fél világot átutazniuk.
- Olcsóbban lehet megvásárolni őket.
- És nem utolsó sorban a helyi termelőket támogatod a vásárlásoddal.
Ha szezonális zöldségekből, gyümölcsökből állítod össze a család menüjét, akkor csak első látásra nehezebb a dolgod, valójában változatosabban étkezhettek és meg is könnyíti a menütervezést a dolog.
Ha gyerek van a háznál, akkor persze előfordulhat, hogy megkívánja októberben az epret, de kis beszélgetéssel még a kisebbek is megértik, hogy most nem eszünk olyat. Esetleg meg is kóstolhatja, hogy megtapasztalja, hogy köszönő viszonyban sincs a zamatos nyári eperrel, amit a mama kertjében legelhet.
Ősszel a lassan termő zöldségeket ehetjük. Télen főként a hosszan tárolható növényeket fogyasszuk, de ilyenkor fordulhatunk az egzotikus gyümölcsök felé is.
Őszi zöldségek
Ősszel érik be sok lassan termő zöldség, ezeknek előnye, hogy sokkal több tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
- alma
- brokkoli
- burgonya
- édeskömény
- fokhagyma
- füge
- gesztenye
- karfiol
- kelbimbó
- kínai kel
- körte
- kukorica
- padlizsán
- sütőtök
- vöröskáposzta
- zöldbab
Az olajos magvakat se feledjük, hiszen most a legfinomabbak:
- dió
- földimogyoró
- mandula
- törökmogyoró
Néhány fűszernövénynek is most van a szezonja, bár ezeket egész évben kapni:
- bors
- gyömbér
- mustármag
Téli zöldségek
Télen főként a lassan érő és a hosszan tárolható növényeket részesítsük előnyben.
- burgonya
- cékla
- cikória
- csicsóka
- káposzta (fehér, lila)
- kelkáposzta
- paszternák
- póréhagyma
- retek
- sütőtök
- zeller
Persze kiegészíthetjük táplálkozásunkat déli gyümölcsökkel is, de sok téli gyümölcsben is rengeteg a vitamin:
- alma (téli)
- birsalma
- csipkebogyó
- kökény
- körte
- naspolya