2018. jan 21.

Fűszerek a babakonyhában

írta: Vámos Vera
Fűszerek a babakonyhában

Már sokszor unalomig ismételt (de igaz), hogy a babáknak még jóval kifinomultabb az ízérzékelésük és sokkal zamatosabb nekik pl. egy natúr cukkinipüré, mint nekünk. Egyrészt minden íz új, amit kóstolnak, másrészt tényleg még nem satnyultak el az ízlelőbimbóik a sok sótól, fűszertől. Mindezek ellenére valószínűleg fogyaszt majd fűszereket a jövőben, így azokat is be kell vezetni.

Nézzük a sót, cukrot!

Az elkészítés során ne nagyon használjuk egyiket sem, főleg ne kanálszámra. 8 hónapos korig egyáltalán ne sózzunk, s utána is csak nagyon mértékkel. (1 éves korig legfeljebb napi 1 grammot fogyasszon a pici. Az kb. egy testesebb csipet...).

A cukrot amíg csak lehet mellőzzük mindenféle ételből, italból. A fogakat hamar elronthatja, az ízérzékelésről nem is beszélve. Ha boltban veszünk valamilyen kész terméket, mindenképp olvassuk el az összetevőket, meglepő, hogy mi mindenben van hozzáadott cukor, nem is kevés. Az édesítőszereket inkább mellőzzük a babakonyhában.

És akkor nézzük a fűszereket, mert azokkal bátran vigéckedhetünk. (A fűszereket is mindenképp be kell vezetni, tehát 3 napig kapjon belőle a baba, emelkedő dózisban...)

A zöld fűszerek közül bevezethetjük már 7 hónaposan a petrezselymet, a zellerlevelet, a kaprot és a metélőhagymát.  8 hónapos kortól adható a bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, oregánó (szurokfű), lestyán, citromfű, medvehagyma, rozmaring. 

Ugyancsak 8 hónaposunk ételeit fűszerezhetjük már (persze még csínján!) köménnyel, ánizzsal, vaníliával, szerecsendióval, szegfűszeggel vagy fahéjjal.

Piros paprikát 10 hónapos korig, borsot 12 hónapos korig ne adjunk, irritálja a pocakot. A csípős paprikát száműzzük a fűszeres polc sarkába! 

spice-370114_960_720.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Szólj hozzá

fűszer cukor csípős ételízesítés