2018. júl 17.

Most akkor mossuk a húst vagy sem??

írta: Vámos Vera
Most akkor mossuk a húst vagy sem??

Egy közös családi főzés kapcsán ugrott be: pár éve belefutottam egy olyan cikkbe, hogy a nyers húst nem szabad megmosni. Senki nem hallott ilyesmiről ott a konyhában (valaki szerint csak képzeltem, hogy ilyet olvasok), így utána kerestem.

Meg is találtam több régebbi cikket és pár mostanit is. Ezt be is linkelem!

Én személy szerint alaposan mosom a húsokat, még Anyukám/Nagymamám tanította így és teljesen belém ivódott. Igaz főleg otthon nevelt csirkét tisztítottunk eképpen, amin néha még volt egy kis toll, miegymás. De nem tudom elképzelni másképp: nem a bacikat mosnám le persze, de ki tudja kik/hányan taperolták össze a húsomat a hentes előtt. Meg aztán néha ott az a toll, csontszilánk, amit nem hagynék rajta. És ki sütött/főzött már nyulat? Aminél mindig lehet tudni, hogy milyen színű volt... :) Ráadásul a receptek is így írják... Férjről nem is beszélve, aki szerint csak álmodtam a "tilos mosni a húst" cikket, olyan szentségtörő gondolat számára. 

Miért is ez a tilalom? A baktériumokra (vírusokra/parazitákra) van kihegyezve a dolog: egyrészt a fele bacit le sem lehet mosni, mert nem a husi felületén vannak, vagy jobban kapaszkodnak (sorry, 5 éves a nagyobb, így magyarázzuk), a másik felét viszont, amit sikeresen lemosunk, a mosogatóban és környékén szórjuk szét ezáltal. A megkapaszkodott bacilusok pedig a hőkezelés során úgyis elhunynak.

Hát, nem tudom... Van is benne logika meg nincs is... 

Az kőbevésett, hogy külön vágódeszka, kés, miegymás érintkezik a nyers hússal. Hogy jó alaposan eltisztítjuk ezeket a dolgokat. Külön mosogató szivaccsal. És különben is, jobban odafigyel a háziasszony a higiéniára, amikor nyers hús kerül a házhoz... 

Szóval, én személy szerint átgondolom a dolgot... Lehet, hogy csak törölgetem majd papírtörlővel a husit ezentúl, bár nem hinném, túl régóta gyarapítom a húsmosók táborát. 

bacteria-156869_960_720.png

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

 

Szólj hozzá

hús mosás higiénia