2018. júl 17.

Hagyd azt a gyereket önállóan is enni!

írta: Vámos Vera
Hagyd azt a gyereket önállóan is enni!

Tavalyi a sztori...

Elsétáltunk a lányokkal boltba. A kicsi is sétált, amíg bírta (elég sokáig), aztán hurciba tettem és úgy folytattuk az utat. Útközben pedig összefutottunk egy anyukával, aki babakocsiban tolta az ikreit: a gyerekek majdnem egyidősek Jankával (akkor 4,5 évesek voltak kb.), de még soha nem láttam őket babakocsin kívül. Pedig nincs semmi bajuk, tudnak járni, csak anyukának kényelmesebb így.

Janka szokás szerint rájuk csodálkozott és kérdezte (persze fennhangon), hogy mi bajuk. Nehéz ilyenkor elmagyarázni, hogy semmi, csak így egyszerűbb velük a "séta": gyorsabban halad az ember, nem állnak meg minden kutyánál/kavicsnál/falevélnél, nem kezdenek el visszafelé szaladni 2 lépés után és nem gyökerezik senkinek földbe a lába csak úgy. Rövidtávon egyszerűbb, de nem hiszem, hogy kifizetődő. Így van ez az önálló evéssel is.

Mennyivel egyszerűbb belapátolni a gyerek szájába a bébiételt. Gyorsabb (sokkal-sokkal gyorsabb), kevésbé koszos az étkezőszék környéke és a gyerek is, és úgy egyáltalán sokkal kevésbé macerás a dolog. Mert a baba, ha önállóskodik az evésben/ivásban (és biztos, hogy hamar önállósodni szeretne), akkor az nem csak az evésről szól: ismerkedik az étellel, az állagokkal és még a fizikával is. Hogy mennyire lehet kikenni az almapépet, milyen gyorsan csöpög le a leves a földre és mekkorát koppan a répa a padlón. De ez kell a gyereknek, hisz így tanul meg enni igazán. Felfedezi az ételt, a világot, még kicsit önmagát is.

Rövidtávon nehezebb, kicsit macerásabb, de hosszútávon (sőt már középtávon is) sokkal jobb és a mi dolgunkat is megkönnyítjük. Ha hagyjuk hogy próbálkozzon, akkor hamarabb is fogja ügyesen kanalazni a levest és pohárból inni a vizet. Egyre kevesebb lesz az azonnali átöltöztetést kívánó baleset és a földön landoló étel mennyisége is rohamosan csökken. Aztán egyszer csak szuperügyesen, késsel-villával étkezik az asztalnál mellettünk.  

stocksnap_f6kg0gb23a_2.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

 

 

Szólj hozzá

önállóság maszat megszeretni enni