2018. júl 10.

Mikortól ehet szilvát a baba?

írta: Vámos Vera
Mikortól ehet szilvát a baba?

A szilva nálam azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amit aszalva és lekvárként szívesen eszek, de nyersen, pucér valójában kicsit sem. 5 évesem csak aszalva hajlandó megenni, már pici kora óta. Viszont Másodszülöttem, úgy tűnik minden formán nagy rajongója lesz a szilvának (is).

A szilva-család minden tagja, kicsik (ringló) és nagyok is már 8 hónapos kortól adhatóak a babának. Júliustól szeptemberig kaphatjuk/szedhetjük a finom, friss, magyar szilvát, de persze egész évben elérhető más formában.

Az aszalt szilvát kezdetben darálva adjuk a kicsinek, ha kell beáztatva, viszont ha elég ügyesen rágcsál, akkor kaphatja a puhábbakat egészben is, de figyeljünk rá persze, sose hagyjuk egyedül semmilyen étellel! (Aszalt gyümölcsöknél ellenőrizzük az összetételt, olyat válasszunk, amit nem kezeltek különböző gázokkal (pl. kén-dioxid) és nem adtak hozzá cukrot.

A szilvalekvár is szuper alternatíva lenne, de teljesen tele van cukorral általában. A speckó édesítőszerek pedig szintén nem valók babának. Ha előre gondolunk a legkisebbre és teszünk el egy kis cukormentes lekvárt neki, az a legideálisabb. Egyébként várjuk meg a szilva szezont.

Kaphatja a baba nyersen (kezdetben héj nélkül és a magot se felejtsük el kiszedni), gyümölcssalátákba, gabonakásákba vagy csak önmagában. Hamar eheti mindenféle pépesítés nélkül, ideális darabos étel lehet. Főzhetjük is gyümölcslevesbe vagy hús mellé. Hasmenést okozhat már akár kis mennyiségben is, de szorulásnál hatékony és kíméletes segítségünk lehet.

plums-1605582_960_720.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

Szólj hozzá

szilva darabos 8 hónapos kortól változatos formák