2018. júl 09.

A legjobb "cucc" hányás esetére

írta: Vámos Vera
A legjobb "cucc" hányás esetére

Történt egy szép napon, hogy az oviból azzal hoztam haza délben a nagylányt (akkor 4 éves volt), hogy hányt. Hamar felgyorsultak az események és szinte percre pontosan fél óránként kidobta a taccsot szegénykém...

A gyerekorvos telefonon azt javasolta, hogy mivel sanszos, hogy infúzió lesz a dologból, így menjünk el a kórházba a gyerekosztályra, ott megvizsgálják. Felpakoltam a két gyereket hát és indultunk Vácra (ott a kórház). Férj szolgálatban volt persze aznap... (OFF: Amúgy érdekes, de minden SOS megoldásra váró történés, mini-krízis akkor esik meg, amikor a férjem szolgálatban van. Hülye Murphy...)

Janka induláskor, félúton és a vizsgálat közben is hányt. A dokinak elmondtam, hogy ha infúziót kell bekötni a nagynak, akkor plusz 2 fővel számolhatnak: én nem hagyom egyedül a hányós nagyot, de a pici meg még pici. És különben sincs itthon Apa reggelig... A doki vizsgálat után alaposan kikérdezett, hogy mióta, hogyan folyik ez a dolog és, hogy iszik-e bármit is a lányka. Majd nagyon pontosan elmagyarázta, hogy mire kell figyelnem és mikor kell azonnal kocsiba pakolni mindenkit és visszajönnöm, és hazaengedett minket. (Nem írom le, hogy miket nézett, milyen tanácsot adott, nehogy valakit öndiagnózisra sarkalljon. Ő akkor, ott látta a kis beteget...)

A tanácsok mellé mondta az orvos, hogy az első patikában vegyek rehidráló folyadékot és azt is itassam vele. Ez nem csak az elvesztett folyadékot segít pótolni, hanem az ásványi anyagokat, sókat is. Mert hányás (és hasmenés) esetén nem csak a folyadékvesztés lehet veszélyes, hanem ezeknek az ásványi anyagoknak a hiánya is. Így hát sós almalevet iszogatott a kis beteg és hajnalra szép lassan jobban is lett.

Szóval: hányás, hasmenés esetén nagyon jó, ha van otthon ebből a rehidráló folyadékból és ezt itassuk a kicsivel. Aranyat ér! És persze nézessük meg hamar orvossal is a gyereket. 

 aqua-3445987_960_720.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

Szólj hozzá

betegség hányás folyadék bevitel rehidrálás