2018. júl 03.

Hozzátáplálási táblázatot keresel? Hány darab kell?

írta: Vámos Vera
Hozzátáplálási táblázatot keresel? Hány darab kell?

Egy kisgyermekes anyukát sok minden el tud bizonytalanítani. Főként az első gyermeknél. 

Ott van a szüléssel együtt járó és jó ideig eltartó hormon vihar, a teljesen új élethelyzet, az aggódás, kialvatlanság. És erre jön, hogy mindenkitől más hall az ember... Mást ajánlanak, tanácsolnak a család doyenjei és válogatott nőtagjai; a sokgyerekes barátnő; a védőnő; a gyerekorvos; ja meg persze a zöldséges, postás, szomszéd, utcabeli nénike. És gyerekhez ugyebár mindenki ért, főleg a másik gyerekéhez. A hozzátáplálás pedig a legizgalmasabb téma.

Hamar jön is az elbizonytalanodás: hárman négy félét mondanak, tanácsolnak. Na de mégis, most akkor mikortól adhatok (teszem azt) brokkolit a babának? Ha megkérdezem a védőnőt, ő lehet, hogy egy ötödik félét mond... És ekkor jön a jó öreg gugli: beírom a kérdést és máris... teljes a bizonytalanság. Mert hozzátáplálási táblázatból van kb. 365 db. És csak egy kis részükben fedik le egymást. A nagyobb részük elég nagy szórást mutat: és nem mindegy, hogy 6 hónapos kortól vagy csak 12 hónapos kortól kóstolhat valamit a kicsi. 

A legnagyobb baj, hogy némelyik táblázat simán "csak" elavult: van, amit 10 éve készítettek és azóta kering a neten, pedig az ajánlások néhol óriásit változtak. És egyik táblázaton sincs készítési (szavatossági) dátum. A másik gond, hogy belefutottam olyan táblázatba is, ami elég nagy butaságokkal volt teli, nem elavult dolgokkal: valószínű figyelmetlenségből félreíródott, vagy simán fals infót írtak bele. És, ha szépen néz ki, akkor sokak szemében megbízható is... A legfontosabb talán: nézzük meg (ha megtaláljuk rajta): a forrást, ki/mikor készítette és könnyen lehet, hogy a legrandább táblázat lesz a legjobb.

 january-2290045_960_720.jpg

 

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

Szólj hozzá

retro táblázat naprakész up-to-date