2018. júl 01.

Babafogak és az első falatok

írta: Vámos Vera
Babafogak és az első falatok

A kisebb lányomnak pont 8 hónaposan bújtak ki az első és második fogai. Akkor viszont már 1 hónapja nyammogta az enyhén darabos pépeket is és a fogatlansága nem látszott akadályozni ebben. Azt mondják, hogy a hozzátáplálásra érettség egyik jele, ha kibújtak az első fogacskák. Viszont, ha már 3 hónaposan vannak fogai, attól még nem kell nekikezdeni az etetésnek. És ha már ügyesen ücsörög és csorgatja a nyálát amikor ételt lát, akkor is nekikezdhetünk, ha még fogatlan a drága.

Már az első pici fogacskákat is tisztítani kell: egyrészt, hogy ne romoljanak el idejekorán, másrészt minél hamarabb megszokja a fogmosást, annál jobb. Erre tök jó kis baba fogkefék vannak már, a legtöbbel a baba is mosogathatja a fogát. És ha együtt mossuk a fogunkat vele, az a legjobb. És mindig át kell sikálnunk nekünk is a baba/totyogó/nagyobb gyerkőc fogait - bármilyen ügyesnek is tűnjön!

A cukros ételek, italok ellen az a legfőbb ellenérv, hogy elrontja az ízlelését, ízlését a babának. És, hogy rászokik. Viszont nem elhanyagolható az sem, hogy a cukor mennyire elronthatja a pici fogakat, a fogzománcot. Fokozottan oda kell figyelni erre. Mert nagyon cukik a pici gyöngyfogak és végre (sok álmatlan éjszaka és sírás után) kibújtak, de ezek akkor is fogak és óvni kell őket az első perctől!

horse-1018835_960_720.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

Szólj hozzá

cukor fogak