2018. jún 23.

Görögdinnye allergia??!!

írta: Vámos Vera
Görögdinnye allergia??!!

Igen.

Sose hallottam? Sose.

Szörnyen hangzik? Szörnyen.

A görögdinnye már 8 hónapos kortól adható gyümölcs és így nyár közepén bármerre nézünk ott van. Külföldön élő honfitársaink honvágyának legfőbb tárgya, amiből egy 3 fős család is 10 kilósat választ és persze mindenkinek meg van a kopogtatós, hallgatós, légycsapós trükkje (lásd: Kiss Ádám), hogy csekkolja, finom-e.

És allergizálhat. Ami meglepő, de tényleg komoly dolog, főleg, ha a gyermekünk első dinnye falatjairól van szó... 
A dinnyeallergia tünetei (szájüregi viszketés, szájüregi duzzanat, netán légzési nehézség) gyorsan, már az első falattól jelentkeznek, így a bevezetésnél különösen figyelni kell rá, hogy először tényleg csak egy falatot kapjon. Amennyiben parlagfű-allergiával küzd a gyerek, jobb kerülni a görögdinnye-fogyasztást (keresztallergia).

Gyermekeim persze már rég falják a dinnyét. Nem is nagyon emlékszem az első falatra, de azt tudom, hogy mindent kis dózisban kaptak először. Mert ez a fontos: bevezetni az ételféleséget, apránként. Első nap csak egy falatot adni, még, akkor is, ha nagyon ízlik neki és megenne egy kilót is. És figyelni a kicsit, hogy tapasztalunk-e bármi szokatlant.

Dinnyézzünk/dinnyéztessünk bátran, de jó tudni, hogy létezik ilyen allergia.

baby-84686_340_1_1.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

 

Szólj hozzá

allergén görögdinnye 8 hónapos kortól