2018. jún 14.

Esik az eső, nő a gomba

írta: Vámos Vera
Esik az eső, nő a gomba

Mikortól ehet a baba gombát?

Esik. Zuhog.

Ha pedig kiszabadulunk a gyerekkel a szobafogságból, szembesülünk a kertek, parkok, mezők új jövevényeivel: a gombákkal is. Mindenféle színű, formájú, méretű gombát találhatunk. A nagylányt hamar megtanítottuk annó, hogy nem nyúlunk hozzá, és, bármennyire is úgy gondolja, ő nem gombaszakértő. Most a kicsi taperolná... 

A gomba a később bevezethető ételek közé tartozik. Csak 2 éves kor után (de van, aki kivár 3 éves korig, sőt egy gombaszakértő hölgy azt mondta, hogy 6 éves kor alatt nem adna gombát) lehet adni a babáknak, mivel nehezen emészthető, és nagyon megterhelné az emésztőrendszert. Bevezetés után viszont bátran kóstolhatja levesben, rántva, töltve. Főzve vagy sütve készítsük el, nyersen csak később adható.

Először termesztett gombát készítsünk a gyereknek. A vadon termőket csak később kapja, először rókagombát vagy vargányát. A fokozatosságra természetesen ügyelnünk kell. Ha hasmenést vagy mást panaszt okoz a kicsinél, akkor várjunk az újabb próbálkozással. 
Az általunk gyűjtött gombát mindig vizsgáltassuk meg gombaszakértővel! (Nem csak a gyerek: mi sem értünk a gombákhoz! Kivéve, aki tényleg gombaszakértő! Sok gomba nagyon hasonlít egymáshoz...)

mushroom-2279558_960_720.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

 

 

Szólj hozzá

gomba 3 éves kortól 2 éves kortól