2018. máj 04.

Elválasztás vagy hozzátáplálás?

írta: Vámos Vera
Elválasztás vagy hozzátáplálás?

Mert nem csak a szó hangzásában van különbség, hanem főként a mögöttes tartalomban.

Hozzátáplálunk, kóstoltatunk, megismertetjük az ízekkel, állagokkal a picit. Vagy elválasztunk, avagy gyorsan szokjon le a ciciről, egyen meg egy egész üveg bébiételt egyszerre, hogy le lehessen lépni fodrászhoz/étterembe/zumbázni/hosszú hétvégére. Minden előítélet nélkül, sajnos van ilyen is... Mert tényleg van, akinek a kezdetektől nyűg a szoptatás, hogy csak ő tudja megetetni a babát, nem tud elmenni pár órára sem, mert akkor éhes lesz. Van, akinek az is sok, hogy teljesen tőle függ valaki. (Tapasztalat, több ilyen anyukával is találkoztam...)

Ezek az anyukák (személyes tapasztalat) nagyon hamar állnak át a cumisüvegre, tápszerre, a bébiételre. Sokszor siettetik a babát, nem hagyják, hogy rendesen ismerkedjem az ízekkel, kóstolgasson. Nem a baba tempójában folyik a "hozzátáplálás" sem, bár ez elválasztás inkább. Az ilyen babából (szintén tapasztalat) egészen rossz evő kisgyerek lesz: válogatós, szinte csak tésztát hajlandó megenni, vagy olyat, ami gyorsan eltelíti, a zöldségtől kiütést kap (nem igaziból persze) és úgy egyáltalán: nem szeret enni, nem élvezi az étkezést.

Persze nincs tudományosan bizonyított összefüggés a kettő közt, de talán lehet valami kapcsolat. 

Mindenesetre a hozzátáplálással, táplálással sohase siessünk, kapkodjunk. A baba tempójában haladjunk, ha valamit elutasít, ne erőltessük. És ez nem "csak" az egészsége szempontjából fontos, hanem azért is mert most alakul (alakítjuk) ki, hogy milyen evő lesz.

baby-1753205_960_720.jpg

banner_200x100.png

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

 

Szólj hozzá

szoptatás lassan hogyan ne elválasztás