2018. ápr 29.

Hozzátáplálás level 23

írta: Vámos Vera
Hozzátáplálás level 23

Avagy, amikor a Nagytesó kóstoltat

A baba hozzátáplálása során az ember lánya néha (vagy akár gyakran) nehézségekbe ütközik...

Kezdve onnan, hogy a kicsi nem hajlandó lenyelni semmit, aminek az íze nem hasonlít az anyatejéhez, azon keresztül, hogy visítva követeli a kolbászt, egészen odáig, amikor más is kóstoltatni szeretné gyermekünket.

Ez a más általában a nagyszülő, aki bár a legjobbat szeretné az unokájának, bizony lehet, hogy nem teszi ezt jól. Főleg, ha Anya háta mögött vagy kérése ellenére szeretne pl. töltött káposztát vagy túró rudit tömni a babába. Lehet és kell is vele beszélni erről, és felállítani a szabályokat, határokat. Bevonni őt is a hozzátáplálás folyamatába, a kezébe nyomva egy bekarikázott ht táblázatot vagy megismertetni a BLW-vel. Általában megértik és elfogadják, hogy Te határozod meg mit és mikor ehet a babád. Főleg először életében. (Bár sajnos van, aki nem érti meg...)

Aztán van még egy családtag, aki nagggyon szeretné megetetni a babát. A nagytesó. Ő nem töltött káposztával fog próbálkozni. Sokkal inkább túrórudival, csokival, vagy lehet, hogy bármi mással. 

brothers-457237_960_720.jpg

Nálunk Egyeske mazsolával tömte meg Ketteskét. Puszta szeretetből. Bravúros gyorsasággal. Itt a sztori. :)

De ismerek olyan anyukát is, akinek a legkisebb gyereket málnás kubuval és kolbásszal kínálták a nagyobbak. 6 hónaposan. :)

Szóval, amíg ételhez fér hozzá a nagyobb, addig szeretné megetetni a kicsit. Fontos persze, hogy beszéljünk vele a hozzátáplálásról, és, hogy miért nem ehet még a 2 hónapos pacalt. Eme beszélgetést valószínű többször is meg kell ejtenünk majd.

Illetve jó lehet, ha bevonjuk a baba kóstoltatásába. Együtt kiválasztani a zöldségesnél a kistesó almáját, közösen elkészíteni és akár együtt adni az első falatot a szájába. 

Nem biztos persze, hogy kielégíti a baba étkeztetése iránti vágyát, de remélhetőleg valamelyest igen. Mi pedig maradjunk mindig résen: ha a kicsi 5 méteres körzetében falatozik a nagy, akkor lehet, hogy testvériesen osztozkodni fog. :)

banner_200x100.png

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

Szólj hozzá

nehézségek mások nagytesó tanácsok kért-kéretlen