2018. ápr 28.

Mikortól ihat a baba kávét?

írta: Vámos Vera
Mikortól ihat a baba kávét?

A reggeleket el sem tudom képzelni kávé nélkül. Igazából a délutánokat sem, de igyekszem nem túlzásba esni (még ha az éjszaka fogzós sírás-rívással telt is). És bármennyire imádom is a kávét, tisztában vagyok azzal, hogy túlzásba víve a koffein fogyasztás (sem) egészséges. A gyerekeknek meg még kis mennyiségben sem való. 12 éves (nem hónapos!) kor alatt kerülni kell a koffein fogyasztást. És szuper, ha addig nem kávézgat a gyerek, de vannak olyan ételek, italok, amik stikában szintén tartalmaznak koffeint, így ezekre is ügyelni kell!

A teák közül pl. nem csak a fekete, hanem a zöld tea is jó kis koffein forrás. Babateát érdemes beszerezni, vagy piros (rooibos) teát.

A kakaó és a csoki sem koffein mentes. Persze nem kell a teljes csoki-absztinencia, de nem szabad túlzásba esni a csokievéssel, és nem csak a cukor miatt.

Az energiaitalok remélhetőleg kis gyerek közelébe sem kerülnek! És nem csak a koffein miatt... Sajnos sok 10-12 éves már sajnos üdítő gyanánt issza, jó ha időben odafigyelünk rájuk...

Apropó üdítők: a szénsavas üdítők nem csak cukorban dúskálnak, de bizony sokszor koffeinben is. És nem csak a klasszikus kólák. (Pár éve beleégett a retinámba, hogy egy 1-1,5 éves baba kólát ivott a cumisüvegéből...) De persze bízzunk benne, hogy elszigetelt eset volt és a kicsik üvegébe/poharába nem kerül ilyesmi, de figyeljünk a nagyobbakra is!

coffee-1576552_960_720.jpgbanner_200x100.png

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

 

 

Szólj hozzá

koffein így ne