2018. ápr 18.

Kanalazzon vagy kanalazzam?

írta: Vámos Vera
Kanalazzon vagy kanalazzam?

A baba hozzátáplálás egyik sarkalatos pontja, kvázi mérföldköve az önálló étkezés. Ezen belül is az önálló kanalazás.

Kanalazni sokféle ételt lehet: a leghígabb leveseket, főzelékeket, gabona kásákat vagy akár rizst, bulgurt is. Szinte mindent. És ez a szinte minden bizony maszatol, főleg az első önálló próbálkozásoknál. 

Könnyű beleesni abba a hibába, hogy csak a mi kezünkben van a gyeplő és a kanál. Egyrészt gyorsabban megeszi a kosztot a bébi, másrészt kevesebbet kell takarítani utána.

Egyszerűbb a cukin tátott szájba kanalazni, de biztos, hogy hosszútávon is egyszerűbb? Vagy inkább hagyjuk próbálkozni, ügyeskedni a kanállal, had ismerkedjen vele? Sőt, ha kanál nélkül a kis pufók ujjacskáival markolászná, tömné a szájába akár a pépet, akár a darabosabb ételt, mi baj lehet? Maximum kicsit (sokat) takarítani kell majd utána. (Ilyenkor inkább ne a hófehér perzsán legyen az etetőszék, a frissen festett fal mellett, és ne a legszebb ünneplő gúnyája legyen a gyermeken!)

Akár már a legelső kóstolásoknál is kaphat a kezébe a baba is egy kanalat, míg mi etetjük, kóstoltatjuk. Lehet, hogy csak csapkodja a kanalát, vagy nyalogatja, vagy épp a gravitáció működését szemléli a segítségével. A lényeg, hogy ismerkedik vele és nem mindenáron a miénket akarja elcsaklizni. Aztán felfedezi a kosztot, és jön a maszatolás. Ne féljünk: először kerül majd a földre, a gyerekre, ránk, talán még a plafonra is, mielőtt a saját szájában landolna az első önálló falat. De gondoljunk arra, hogy minél kisebb, annál kisebbet tud dobni. :)

8-10 hónaposan aztán már több-kevesebb sikerrel tudnak kanalazni a kicsit és egyre ügyesednek. Meglepően ügyesen tudnak már önállóan enni, ha hagyjuk nekik.

Szóval felesleges húzni-halasztani az első találkozást a kanállal. Maszatolás így is - úgy is lesz, jobb rajta hamar túl lenni. :) És aztán hamarabb büszkélkedhetünk az önállósodó kicsinkkel. 

stocksnap_f6kg0gb23a_1.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

 

Szólj hozzá

önállóság maszat kanalazás