2018. ápr 13.

Tényleg tudjuk, hogy mivel etetjük a gyerekünket?

írta: Vámos Vera
Tényleg tudjuk, hogy mivel etetjük a gyerekünket?

Amikor 1-2 hetes volt a nagylányom nagyon beindult a sírás-rívás. Pocakfájás. Az anyukák (apukák, tesók, rokonok, szomszédok...) rémálma.

A gyerekorvos kérdezte, hogy iszok-e tejet, tejterméket. Pozitív válaszomra pedig azt mondta: meglehet, hogy a tejcukor (vagy tejfehérje) a ludas, és arra érzékeny, szóval száműzzem egy ideig az étrendemből a tejet és tejtermékeket. Én naivan arra gondoltam, hogy akkor bye-bye tej, sajt, tejföl, joghurt... Doki pedig elküldött egy 4-5 oldalas listát, hogy mit nem ehetek-ihatok. Először azt hittem, hogy rossz listát kaptam, pedig biz' a tej mentes lista volt...

Hihetetlen volt, hogy mennyi mindenben van tejcukor, tejfehérje, tejsavó, bármilyen tej-származék. Rengeteg felvágott, húskészítmény, péksüti, keksz, gabonapehely került hirtelen tiltólistára. Nem is gondoltuk volna. Aztán kiderült, hogy nincs semmiféle tej-baj, de mi akkortól olvassuk bőszen az összetevők listáját a különböző termékeken. És sokszor ámulunk-bámulunk.

Ha gyerekünk van, akkor pláne árgus szemmel érdemes olvasgatni, böngészni az összetételeket. Mert nem csak a vastagon szedett allergén jelenléte okozhat meglepetést, de sok minden más is. (Mit keres zeller például a gabonapehelyben? Amire 1-2 összetevősként gondolunk, abban is van több minden. És bizony a nyomokban akármit tartalmazhat sem hangzik túl biztatóan...)

Cukor és só pedig szinte mindenben van. (Indokolatlanul sok mindenben) És érdemes megnézni a mennyiségét is akár: felettébb meglepő lehet! Férjem egyszer kimérte a Kububan lévő cukrot egy kis tányérkára... azóta Nagyi sem vesz a lányoknak olyat.

Szóval olvassuk alaposan az összetevők listáját, hogy tudjuk, mit eszünk (és mit eszik a gyerek)!

chemistry-lab-experiment-3005692_960_720.png

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

 

Szólj hozzá

tej összetétel összetevők