2018. ápr 05.

"Anya, ez undorító!"

írta: Vámos Vera
"Anya, ez undorító!"

Sokszor hallani (és tényleg így is van), hogy a szülői példamutatás mennyire fontos a gyermeknevelésben. Ez az evéssel kapcsolatban is abszolút így van: ha Anya és Apa szívesen és jóízűen eszik meg 1-1 almát napközben, akkor a gyerek is szívesen eszi majd (általában azt az almát, amit Anya megkezdett). Viszont ha éhséget csillapítandó gyorsan bekapunk valami cukros péksütit, akkor a gyerek sem fogja megenni az elé tett almát uzsonnára. 

Fontos a közös étkezés, hogy a kicsi már egész kiskorától lássa hogyan és mit eszünk, és persze érezze, élvezze a közös családi ebédet. Ha látja, hogy jóízűen (neadjisten nyami-hangok kíséretében :)) esszük a borsófőzeléket, ő is szívesen fogja megkóstolni, megenni.

De második gyermektől bejön még egy nagy befolyással bíró valaki a képbe: a nagytesó. Aki néha igencsak meg tudja nehezíteni a dolgunkat. Ha a kicsi épp belekóstolna valamibe, amikor az ovisunk hangot ad nem tetszésének az ételt illetően, az igencsak megakaszthatja a folyamatot.

A kisebb lányom mindig is imádta a paradicsomot (a nagyobb nem szereti), de mikor a nagyobbik egyszer reggelinél közölte a nagyérdeművel, hogy ez biz' undorító, a kicsi rögtön eldobta a kezéből és hetekig nem tudtam rávenni, hogy kóstolja meg...

Megbeszéltük (többször is), hogy az asztalnál nem mondjuk: hogy undorító, gusztustalan és társaik. Azt sem, hogy valami nem finom: maximum, hogy nem ízlik. És mindent meg kell kóstolni, főleg, ha újdonság és csak akkor lehet rámondani az ítéletet, hogy ízlik-e vagy sem. (Mert bizony előfordul, hogy ami tegnap nem ízlett, ma már igen és "holnap is főzz ilyet Anya!") 

Szerintem ez a példamutatás egy folyamatos "munka": az evés területén is. Nem olyan, amit kipipálhatunk, hogy kész van. A mi befolyásunk a legerősebb, élen a nagytesóval. Aztán ahogy közösségbe kerül, jön a bölcsődei koszt és a kis társak befolyása is majd: lesz olyan, amikor visszaveti a mi otthoni "eredményeinket" és nem kéri majd a körtét, mert Petike sem szereti. De lesz olyan is, hogy a kis társait látva ő is örömmel fogja falni a finomfőzeléket. De azért szerencsére az a legfontosabb, amit tőlünk, itthon lát.

 brothers-457237_960_720.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

 

Szólj hozzá

példa nagytesó étkezési kultúra közös étkezés hozzáNKtáplálás