2018. már 30.

Hogyan NE vezessük be a glutént a baba étrendjébe

írta: Vámos Vera
Hogyan NE vezessük be a glutént a baba étrendjébe

avagy tényleg olyan szuperek a több gabonás pépek

A glutén bevezetése a hozzátáplálás egyik nagy kérdése. És a hozzátápláló anyukák/apukák egyik nagy parája. 

Sok a bizonytalanság is ebben a kérdésben: kb. 1 éve van új ajánlás a tekintetben, hogy mikor-hogy lehet (és kell) bevezetni a glutént, viszont még mindig sok helyen a régi, elavult módit olvasni. És sokszor hallani is sajnos, ha a védőnő nem kellően tájékozott, vagy túl erőteljesen hangoztatja egy-egy anyuka a saját elképzeléseit.

Pedig glutén-ügyben nem "csak" egy pocakfájást kockáztatunk a babánál, ha rosszul vezetjük azt be... ott a cöliákia (avagy a gluténérzékenység) randa mumusa is. 

Glutén tartalmú gabonák: a búza, az árpa, a rozs és a zab.  (A zab igazából nem glutén tartalmú, de a termesztés és feldolgozás során sokszor gluténnal szennyeződik, így akként kezelik). A jelenlegi szabály szerint 6 és 12 hónapos kor között kell bevezetni. Fontos a fokozatosság, illetve a glutént hosszasan kell bevezetni (6-8 hetet javasolnak): kb. egy kávéskanálnyi glutén tartalmú gabonát keverjünk az ételébe, az első hetekben heti 3-4 alkalommal is akár.

Ha már a glutént bevezettük már valamelyik gabonával, attól pedig még a többi gluténos gabonát is be kell majd vezetnünk.

Mivel nem érdemes kezdeni?

Háztartási keksszel például, bár sokáig ezt ajánlották a védőnők is. De sajnos a hagyományos ht keksz már nem olyan "tiszta": nézzük csak meg az összetevőket: a sok cukor mellett több nem kívánatos dolgot is tartalmaznak.  

A másik "kedvenc" a több gabonás pép. 5, 6 vagy 7 gabonából álló mixek, amik szuperek lehetnek a későbbi baba táplálásnál. Viszont a glutén bevezetésére nem alkalmasak. Igen, lehet, hogy gond nélkül fogadja a pici és a szervezete, viszont, ha netán érzékenység jeleit mutatja a kicsi, akkor máris gondban vagyunk, ugyanis nem tudhatjuk, hogy mire érzékeny. 

Aztán ott a jó öreg kiflicsücsök. De, kezeket fel: ki tudja pontosan, hogy mi van a kifliben? (pékeknek nem ér!) Meg aztán a nagy csócsálás közben könnyen a baba torkára csúszhat egy-egy nagyobb falat....

Akkor mégis mivel kezdjünk?

A legegyszerűbb a búzadara, de szuper babakekszek is vannak (1 gabonából!), amiket lereszelhetünk a kicsinek. Vásárolhatunk pelyheket is, amit daráljunk a kezdeti időszakban. Illetve van millió és egy féle gabonapép, a legtöbb kifejezetten babának készült. Ezek is szuperek lehetnek, de mindig nézzük meg, hogy mik az összetevők! És nem biztos, hogy hinni kell a csomagoláson feltüntetett "x hónapos kortól adható" szövegnek... 

A lényeg, hogy ne bonyolítsuk túl a glutén bevezetését sem. A búzadara talán a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb. A sok gabonás pépet pedig hagyjuk meg akkorra, amikor minden összetevőjét (egyesével) bevezettük!

wheat-3120580_960_720.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

 

Szólj hozzá

glutén így ne sok gabonás pép