2018. már 14.

Itt a jó idő, legelnek a tehenek ...őőő... a gyerekek

írta: Vámos Vera
Itt a jó idő, legelnek a tehenek ...őőő... a gyerekek

Itt a tavasz és törnek elő a virágok, füvek, gazok a kertekben. Lassan bújnak ki a hagymák és a retek is. Mindkettőnek őszinte híve mindkét lányom, így minden évben erősen megritkítják a "termést". Most a rokkola van veszélyben, mert ő az első fecske a kertünkben.

Egyeske már jól tudja, hogy bármilyen csábító és szép zöld (ne adj isten piros) valami, azt nem ehetjük meg, csak, ha Anyáék rámondták hogy ehető. Így esett, hogy az első cserép mentára lényegében halálos ítéletet mondtam, amikor közöltem, hogy ehető... Fél nap alatt befalta.

Ketteske viszont pont abban az időszakban van (ami évekig is eltarthat), amikor mindent, de mindent meg kell kóstolnia. És ez nagy odafigyelést igényel, mert olyan könnyedén tömné a szájába a homokot/füvet/akármit, hogy észre sem vennénk.

Növényeknél viszont nem csak ehető és semleges kategória van, hanem van, ami mérgező. Érdemes szerintem totálisan likvidálni mindenféle mérgező virágot, növényt a kertünkből (pl: gyöngyvirág, kikerics, ciklámen, aranyeső). És persze mihamarabb megtanítani, hogy nem legelünk le mindent eszetlenül. Ez a piciknél nem egyszerű, de hamar el kell kezdeni!

Aztán ott van a mosás kérdése.

Egyeske már ügyesen mossa pl. az epret a kisebbnek is. Bár ketteske még felettébb nehezményezi, ha a megszerzett finom falatot elveszik pár pillanatra. Jó, hogy csak mosott gyümölcsöt esznek az udvaron is, viszont csekkolni kell a mancsokat is mindig. A kicsinek néha olyan koszos a keze, mintha földet ásott volna puszta kézzel (bár, az igazat megvallva, néha tényleg földet ás).

Szóval a hozzánktáplálódó gyerekek kezét evés előtt-után mosni érdemes, és szoktatni ahhoz, hogy ne egyen meg semmit mosatlanul - ez is az evés tanulás része szerintem. Persze tuti, hogy ettől még X kiló koszt megeszik évente, ne aggódjunk... :)

 cows-cow-203460_960_720.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

 

Szólj hozzá

tavasz kert higiénia önállóság maszat étkezési kultúra mérgező növény