2018. már 03.

Testreszabott evőeszközök

írta: Vámos Vera
Testreszabott evőeszközök

Amikor belevágunk első babánk táplálásába addigra talán már a háztartásba került 1-2 babakanál. Ha máshonnan nem promó termékként a védőnőtől. És milyen jól jön most: pici szájhoz, pici kanál dukál. Aztán persze hamarosan kiderül az is, hogy a kis kanállal sokkal ügyesebben tud "kanalazni" is a kicsi.

Van, aki szerint a teáskanál is megteszi: viszont valahogy azok egyikének sem olyan a formája, mérete, hogy jól lehessen vele etetni/enni. Ráadásul a gyakorlatlan, néha mohó falatozás közben esetleg meg is ütheti a kanál a kis ínyét, száját.

Kezdésnek tehát a műanyag babakanál a jó. A későbbiekben ahogy ügyesedik az önálló étkezésben a pici és már nem is olyan kicsi a szája, jöhetnek a gyerek evőeszközök. (Najó, akár teáskanál is...) Ezekből is van kisebb-nagyobb, öblösebb - a gyerek kezéhez, szájához válasszunk. Lehet, hogy a felnőtt kanálig több garnitúra is sorra kerül.

De nem csak a kanál létezik: hamar beszerezhetünk kis babavillát is, hogy ügyesedhessen azzal is. Szeretik felügyeskedni, felszúrni a falatot a villácskájukra.

Aztán ahogy növögetnek és már esetleg a konyhában is segédkeznek, keríthetünk gyerek barát kést is. Vagy bevethetjük a tompa vajkenőt.

A lényeg, hogy hagyjuk megtapasztalni hogyan "működnek" az evőeszközök és hogyan kell/lehet velük bánni. Minél hamarabb hagyjuk ügyeskedni önállóan a kis kanál-forma villájával, annál hamarabb fog ügyesen késsel-villával enni. És hát valahol ez is a célunk...

raspberries-3188377_960_720.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövesd Babafalat Facebook oldalt is vagy csatlakozz a Hozzátáplálás kezdőknek FB csoporthoz!

 

Szólj hozzá

kanál evőeszköz