2018. feb 20.

Fehér halál a babakonyhában? Avagy sózzuk-e a babaételt?

írta: Vámos Vera
Fehér halál a babakonyhában? Avagy sózzuk-e a babaételt?

A konyhai boszorkányüldözések egyik kedvelt tárgya a só. Egyesek fehér halálnak tartják és teljesen kiiktatják a baba étrendjéből (más kérdés, hogy mennyire tudják száműzni a felnőtt konyhából és hogy meddig tudják ezt az absztinenciát megtartani a feldolgozott ételek korában). Mások pont ellenkezőleg, még kóstolás előtt megsózzák az ételt és nem veszik komolyan a baba esetleges kíméletét.

A só szerepe a szervezetben a vízháztartás szabályozása, illetve az emésztőrendszer és az idegrendszer működésének elősegítése, a csontozat erősítése. Szüksége van a szervezetnek rá, de nem mindegy mennyire (és milyenre).

gyerekeknek nagyon kevés sóra van szüksége; megfelelő táplálkozással elegendő sóhoz jutnak. Közismert, hogy a túlzott só bevitel egészségügyi problémákat okoz a későbbiekben (pl. magas vérnyomás) és felesleges terhelést jelent a baba veséire is.

A boltok polcain általában silány minőségű, adalékanyagokkal dúsított, vegyszerekkel finomított, sokszor koszos só van. (Koszos? Bezony. 1-2 éve SK sajtnak készítettünk sófürdőt és akkor szembesültünk ezzel...) Inkább vegyünk rózsaszín Himalája sót, perui sót vagy parajdi sót. Egészségesebb is és kisebb mennyiség is elegendő belőle, mint a "klasszikus" asztali sókból.

8 hónapos kortól adhatunk minimális (tényleg ici-pici) sót a kicsinek. 1 éves korig legfeljebb napi 1 g-ot (az se baj, ha semennyit), 1-3 éves korban 2 g-ot, 3-6 éves korban 3 g-ot, maximum.

A babák sokkal intenzívebben érzik az ízeket. Így más módon is ízesíthetjük az "ízetlenebb" ételeket: zöldfűszerekkel, aromásabb hozzávalókkal (pl: fokhagyma).

Általános probléma, hogy túl sok nátriumot fogyasztunk, aminek a legfőbb forrása a konyhasó (nátrium-klorid). Ez pedig sok egészségügyi problémát okoz és nem csak a kicsiknél. Érdemes a család sózási szokásain is változtatni kicsit! És erre remek lehetőség, hogy a kicsinek is sütünk-főzünk.

israel-2779389_960_720.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Szólj hozzá

csak óvatosan ételízesítés