2018. feb 20.

Biztos, hogy jó a gyereknek a növényi tej?

írta: Vámos Vera
Biztos, hogy jó a gyereknek a növényi tej?

Sokan a tejet (a "rendes", állati eredetű tejet) az ördögtől valónak tekintik.

És valóban, tényleg több csúf dolgot is okozhat: ha allergiás/érzékeny rá valaki, túlzásba esik a fogyasztásával, vagy rosszul/rosszkor vezették be babaként (és sajna ezt nehéz kideríteni, nálam pl. tudom, hogy rosszkor lett bevezetve, hála a védőnéninknek, és azóta sem bírom...).

És a nagy boszorkány (értsd: tej) üldözés közepette megjelentek a növényi és mag tejek. Jipii! És mennyi féle: rizs, zab, kókusz, mandula, szója... És tényleg szuper, hogy az állati tej kiváltható növényi lével, de közel sem teljesen! Tápanyag tartalmuk elenyésző, kalcium maximum hozzáadva van, mint a cukor vagy egyéb aromák. 

Szerintem teljesen jó, hogy Apuci meg tudja inni a kávéját rizstejjel és nem fáj a hasa sem utána. Viszont a kisgyerekek frontján mi lehet a helyzet?

Egyértelmű, hogy csecsemőtáplálásra alkalmatlan mindegyik! (Belgiumban emiatt halt meg egy baba nemrég...)

Egy éves korig nem is nagyon ajánlják. Főként a tápérték hiánya miatt, de sok cukor és egyéb adalék is van/lehet bennük (hiszen feldolgozott élelmiszerről van szó) és a rizstejjel kapcsolatban az arzén kérdést sem kerülhetjük meg. (Állítólag tartalmazhat arzént. Állítólag ez a tejipar rágalma. Állítólag. Én erre alapozva nem kockáztatnék.)

4-5 éves kortól ajánlják a rendszeres fogyasztást, de akkor se az esti nagy bögre kakaó készüljön belőle. :)

De előtte sem okoz gondot, ha néha-néha belekóstol, vagy az kerül a palacsintába.

Itt a NÉBIH egy jó kis cikke a növényi tejekről és a tartalmukról!

 

coconut-milk-1623611_960_720.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Szólj hozzá

ivás növényi tejek mag tejek