2018. feb 13.

Szerelmem a köleskása... de Anya, a tied nem finom!

írta: Vámos Vera
Szerelmem a köleskása... de Anya, a tied nem finom!

Nagylányom legújabb kedvence a köles kása. Az oviban szoktak azt enni és mindig áradozik, hogy milyen finom és sajttal issteni.

Hosszas rákészülés után (értsd: kifaggattam a dajka nénit, pontosan hogyan készíti) ma reggelire elkészítettem a mannát. Ízlett is mindenkinek. Kivéve a nagylánynak, aki majdnem sírva közölte, hogy ez nem olyan finom. Lehet, hogy kölcsön kell kérnem az edényt?

 

A kölest egyébként 12 hónapos kortól kaphatják a gyerekek.

 millet-2541829_960_720.png

Emlékszem tavaly több kölesgolyót is kivont a forgalomból a NÉBIH. Az ok: csattanó maszlagot találtak a termékben. Ha belegondolunk, hogy a kölesgolyót mennyire szeretik nyammogni a kicsit, és, hogy a csattanó maszlag egy rútul mérgező növény, akkor ez felettébb kiábrándító. Volt is kisebb pánik anyukák körében.

De hogy a szöszbe kerülhet a köles közé a mérgező bogyó??

A bejegyzés végén lévő MTA cikk részletesen taglalja a dolgot, a lényeg: a köles (és a hajdina is) körülbelül ugyanakkor érik és hasonló a szemcse mérete, mint a csattanó maszlagé. Ha nem volt megfelelő a növényvédelem, értsd nem gyomírtóztak rendesen, akkor nagyon könnyen bekerülhet a renitens mag a betakarított növény közé, és akkor már nem nagyon lehet elkülöníteni. És itt is előjön, hogy, ami felnőttre nézve semleges koncentráció, az kisgyermekre esősen mérgező lehet.

Kása készítés esetén szerencsére kisebb Hamupipőke-munkával átnézhető a köles.

http://mta.hu/tudomany_hirei/a-koles-potencialis-elelmiszer-biztonsagi-kockazataira-hivtak-fel-a-figyelmet-az-akademian-105841

 

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Szólj hozzá

házon kívül köles 12 hónapos kortól más főztje