2018. feb 12.

A hozzátápláló anyukák 5 legnagyobb ellensége

írta: Vámos Vera
A hozzátápláló anyukák 5 legnagyobb ellensége

Kezdődik a hozzátáplálás! Jipii!!

És rögtön itt az elején rengeteg kérdés, bizonytalanság felmerül: védőnő szerint ideje elkezdeni, mert kimerültek a baba vasraktárai ("nem is tudtam, hogy raktároz"). Doki szerint viszont: hejj, ráérünk arra még, hisz van elég anyatej. Nagyi már rég a csirkecombot adná neki, dédi feles tejjel itatná. Különben is: pépezzünk vagy BLW-zzünk? És hogyhogy hozzátáplálási táblázatból millió és egy féle van?

Szóval sok a bizonytalanság, de időben a sarkunkra állva és megfelelő tudással felvérteződve nem lesz gond. De azért nézzük, hogy mik (szerintem) egy babáját hozzátápláló anyuka legnagyobb ellenségei! 

board-2294941_960_720.jpg

  • 1. A besegítők

Sajnos sokaknál előfordul, hogy amíg nagyi vigyáz a kicsire meg is kínálja valamivel. És tipikusan nem kérdezik meg Anyukát, hogy szabad-é és, hogy mit. Sok konfliktus forrása lehet, és nem kevés idegeskedésé, aggódásé, ha időben nem jelezzük, hogy az új ételek bevezetésénél mi vagyunk a főnökök. És nem engedünk ebből. Lesz még bőven ideje mindenfélével megetetni a picit, majd ha nagyobb lesz. A "besegítők" nagy része ért a szóból. Sajna van, aki nem... ilyenkor viszont nem szabad annyiban hagyni a dolgot! A baba egészségéről van szó, nem pedig presztízs kérdésről! 

  • 2. "Az én gyerekem bezzeg már..." anyukák

Találkozunk velük a játszótéren, a gyerekorvosnál, az utcán... és az ő gyerekük bezzeg már 2 naposan forgott, 1 hónaposan ült és fél évesen szobatisztán szaladozott. És az ő gyerekük bezzeg milyen jól eszik, spenótot is. És már késsel villával a cordon bleu-t. Jók ezek az anyukák, arra hogy kierősítsék a bizonytalanságodat, másra nem... Viszont egyrészt nem biztos, hogy tényleg úgy van, ahogy mondják, másrészt nincs két egyforma gyerek. Az első időben annyi, de annyi tanulni valójuk van a kicsiknek. Nem lehet mindent egyszerre.

  • 3. Az aggódók

"Biztos, hogy ehet már ilyet? Orvos látta már/tud róla? Darabosat még nem szabad neki adni, megfullad! Még nem kéne ennyi félét ennie ilyen idős korban! Már több félét kéne ennie ilyen idős korban!"

Az aggódók ott vannak mindenhol és kicsit vagy nagyon képesek mindenen pánikolni. (Jó fejek!) Engedd el a füled mellett, amit mondanak (ha tényleg nincs semmi alapja) és nyugtasd meg őket, hogy jó lesz a gyereknek az a párolt répa, nem fog belefulladni.

  • 4. A nagytesó (nála mondjuk inkább, hogy kerékkötő, nem ellenség) :)

Ha már két gyerkőc van a családban, akkor elkerülhetetlen, hogy összehasonlítsuk őket. (Igen még Te is! Még, ha csak tudat alatt, de akkor is valamilyen formán!) Sokszor kell tudatosítani, hogy bár a tesók hasonlítanak, mint két tojás, mégis ég és föld. Hiszen tudod, nincs két egyforma gyerek! Nem is fognak egyformán enni.

A tesó ezenkívül beleesik még a Besegítők kategóriájába is. Szerintem nincs olyan kistesó, akit a nagyobb nem tömött volna már meg mazsolával (jelen!), málnás kubuval, sültkrumplival, vagy kolbásszal. Ne szidjuk le ezért: szeretetből adott neki, és lesz idő, amikor nem fogja majd akarni megosztani a finom falatokat. Viszont mindenképp beszélgessünk el vele az ő nyelvén, hogy mi is ez a hozzátáplálás és miért fontos! Meg aztán jó, ha bevonjuk a kóstoltatásba őt is.  

  • 5. Mi magunk

Pontosabban a saját félelmeink, bizonytalanságunk, paráink.

"Utálja a főztömet! Fényevő! Biztos, hogy jól csinálom? Melyik infó a helyes? Fog valaha rendes ételt enni? Biztos, hogy jól csinálom?"

Minden Anyuka sajátjai ezek a félelmek. Kinek kicsit, kinek jobban. Szerintem itt is fontos, hogy vértezzük fel magunkat a megfelelő tudással és legfőképp, hogy bízzuk magunkban és a babánkban! Akkor nem lehet baj!

soldier-1218127_960_720.jpg

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Szólj hozzá

nagyi kezdő tesó anyai ösztön hozzáNKtáplálás helyes hozátáplálás kerékkötők