2018. feb 02.

Déli gyümölcsök a babakonyhában

írta: Vámos Vera
Déli gyümölcsök a babakonyhában

Régen csak karácsony előtt lehetett kapni déli gyümölcsöket: jobbára "csak" narancsot, banánt, maximum ananászt. Ma már a legtöbbet egész évben beszerezhetjük, de karácsony előtt azért most is pazarabb a kínálat és kóstolhatunk sárkánygyümölcsöt is pl. :)

No és a kisebbek?

Kezdjük a klasszikusokkal.

A banánt már elég hamar, 7 hónapos kortól kaphatja a baba. Adhatjuk nyersen magában, vagy más gyümölcsökkel (pl: almával, répával). Tehetjük gabonapépbe, vagy süthetjük palacsintába, süteménybe. Mivel jó puha, így nagyon hamar tudja egyedül, kézbe fogva enni a baba.

A narancs 12 hónapos kortól bevezethető (bizonyos nézetek szerint akár már 7 hónapos kortól). Alaposan mossuk meg a héját pucolás előtt, ha a narancshéjat is felhasználnánk, akkor pedig csak biót vegyünk. Mosásnál sokan a szódabikarbónás áztatásra esküsznek, van, aki körömkefét is beveti. Tény, hogy alaposabban érdemes lemosni, mint a kertben termett almát...

viet-nam-2015934_960_720.jpg

12 hónapos kortól ismerkedhet meg a baba a citrommal is. Kezdetben csak 1-2 cseppet kapjon. Az alapos mosás itt is elengedhetetlen! Használhatjuk süteménybe, salátához, halakhoz, teába. Savas, ezért se vigyük túlzásba bevezetés alatt.

A kókuszt 12 hónapos kortól vezethetjük be a baba étrendjébe. Először érdemes jobb minőségű kókusz reszelékkel, majd mehet a friss kókusz is. Süteménybe keverve, vagy gabonapépekhez egész finom. Jól illik az almához, banánhoz.

A többi déligyümölcsöket, mint a kivi, ananász, mangó, papaja, csak 18 hónapos kortól kapja a kicsi.

Aztán itt vannak (szó szerint, a boltok polcain) a ritkább csemegék: a csillaggyümölcs, a rambután, a mangosztán, a maracuja vagy a sárkány gyümölcs. Nem hiszem, hogy sietni kell ezek bevezetésével, hiszen sok mást is kaphat a baba, de mivel a többi 18 hónapos kortól adható, így akkortól kóstolhatja ezeket is.

Csak mossuk meg rendesen őket! :)

 

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Szólj hozzá

gyümölcs banán citrom déli gyümölcs narancs egzotikus