2018. jan 30.

Ételszínezék a babakonyhában

írta: Vámos Vera
Ételszínezék a babakonyhában

A feldolgozott élelmiszerek sokszor mesterséges ételszínezékkel vannak felturbózva, hogy szép élénk színűek legyenek. Ezek az anyagok nem annyira egészségesek, pláne nem egy fejlődő szervezetnek! Így jobb, ha kerüljük őket. Szerencsére ma már kötelező (elvileg) ráírni a csomagolásra, ha tartalmaznak ilyet.

Az a legjobb, ha otthon főzőcskézünk persze. Hiszen akkor biztosan tudjuk, hogy mi került az ételbe.

És hogy miért akarnánk ételszínezéket használni? Mert poén! :) És sokkal izgalmasabb pl. egy rózsaszínű tésztát enni, gyereknek, felnőttnek egyaránt. :) Vagy ilyet! 

watercolour-2542465_960_720.jpg

De mivel színezzünk?

Minden boltban kapni azokat a bizonyos mesterséges ételszínezékeket. Viszont egyrészt ez a szöveg kicsit sem bizalomgerjesztő: "a gyermekek teljesítményére és figyelmére káros hatást gyakorolhat". Másrészt ki tudja milyen más hosszútávú egészségügyi hatásuk van.

Kapni (nem olcsón persze) olyan természetes ételszínezékeket is, amivel bátrabban színezhetünk. Ezek viszont még kevés helyen vásárolhatóak meg (főleg webshopokban), nem olcsóak és azért ezeknél is érdemes megnézni, hogy miből készültek. Én nem színesen festeném meg az ételt tintahallal...

Készíthetünk azonban mi magunk is ételfestéket. :)

 

Milyen színt szeretnénk?

Lila: Áfonyát, fekete ribizlit vagy szedret turmixoljunk le. Jól színez még a bodzabogyó és a lila káposzta főző leve is.

Kék: Amikor a lila káposzta főzővizéhez szódabikarbónát adunk, a víz kék lesz.

Zöld: Spenóttal, illetve spenót levével operálhatunk. 

Barna: Kakaóval, vagy karobporral barníthatunk szépen.

Rózsaszín: A nyers vagy főtt céklát reszeljük és kinyomjuk a levét. (A főzővíz is jól használható) A meggy léből egy kevés is szépen pinkít. (Ilyen szó nincs is… sebaj!)

Piros: Málnával, meggyel készíthetünk pirosítót.

Narancssárga: A reszelt sárgarépa vagy annak kinyomkodott leve jól használható. 

Citromsárga: A sáfrány és a kurkuma is szép sárga színt ad az ételnek, de óvatosan adagoljuk!

 

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Szólj hozzá

praktikák ételszínezék