2018. jan 30.

A glutén bevezetése a babák étendjébe

írta: Vámos Vera
A glutén bevezetése a babák étendjébe

Mikor is lehet bevezetni a glutént?

A hozzátáplálás egyik nagy kérdése a glutén bevezetése. Mikor, meddig, hogyan?

wheat-8762_960_720.jpg

És, hogy miért tartják ezeket a kérdéseket fontosnak? A cöliákia (gluténérzékenység) miatt. Egy sok tényező hatására létrejövő betegségről van szó, genetikailag arra hajlamos emberekben alakul ki környezeti tényezők hatására.

És itt jön be a nagy kérdés! Azért, hogy a cölikália kialakulásának a kockázatát csökkentsük; Mikor találkozzon vele a baba először? Korán, vagy később? Mikortól lehet és meddig kell bevezetni?

Na, hát itt volt a legtöbb változás az ajánlások tekintetében az utóbbi években. És ha azt feltételezzük, hogy a legújabb ajánlás a legjobb, akkor nagyon nem mindegy, hogy 12 hónapos kor után, vagy 7 hónapos korig kell bevezetni. És sajnos a védőnőtől is kaphatunk régi hozzátáplálási táblázatot, és a neten is belefuthatunk pár éves, de már nem aktuális ajánlásba. (Az internetes tanulmányokkal, irományokkal az a legnagyobb baj, hogy alig valamelyiken van dátum, hogy mikor készült és hogy ki készítette...)

És itt van a szoptatás szerepe a glutén bevezetésekor. Aki szoptatja a babáját, annál (egy pár éves tanulmány szerint) fontos, hogy a glutén és általában az allergének bevezetésekor és utána is egy ideig még mindenképpen szoptasson. Ezt azóta elvileg túlhaladták és elvileg nem mutatható ki, hogy tényleg védő hatása van a cölikáliával szemben a szoptatásnak. Bár szerény véleményem szerint akkor is a legszuperebb védőbástya a szoptatás...

Most, 2018. januárjában a legújabb ajánlás a 2017. januári ESPGHAN (Európai Gasztroenterológiai Társaság) ajánlása. Eszerint 12 hónapos korig bármikor bevezethető a glutén és úgy általában az allergén ételek. Arra viszont figyelni kell, hogy ne kapjon sokat a kicsi. Szóval ne tömjük keksszel, hiába imádja ropogtatni.

 

Szeretnél hasznos tippeket, ötleteket. No meg hiteles (dietetikus által ellenőrzött) infókat kapni a babád hozzátáplálásárhoz?

Kattints ide és iratkozz fel hírlevelünkre!

Szólj hozzá

glutén allergén csak óvatosan