2018. jan 18.

Nagyanyáinknak nem volt hozzátáplálási táblázata...

írta: Vámos Vera
Nagyanyáinknak nem volt hozzátáplálási táblázata...

...és mégsem voltak ételallergiások

Mennyiszer hallani/olvasni: "régen bezzeg nem voltak mindenféle irányelvek, szigorú táblázatok, hogy mit mikortól lehet adni a gyereknek és akkor bezzeg nem is volt ennyi allergiás ember."

Sok anyuka szembesül olyan sztorikkal, hogy a 3 hónapost már pörkölttel és kolbásszal etették, vagy épp pár hetes kortól tehén tejet kapott a baba. És milyen jól eszik azóta is, és nem lett semmi baja. Engem szerintem direkt keresnek az ilyen sztorikkal és persze a tanulsággal: mit vacakolok a hozzátáplálással?

cup-2791550_960_720.jpg

Szerintem két sebből is vérzik ez a dolog: egyrészről nem biztos, hogy nem lett semmi baja a babának. Akkor lehet, hogy szépen megette azt a valamit és nem is volt semmi gond utána. Viszont nem tudhatjuk, hogy esetleg 10-15 év múlva nem attól lett pl. glutén érzékeny, vagy emiatt nem bírja a gyomra a tehéntejet. Ezek olyan dolgok, amiket talán képtelenség bizonyítani, kideríteni. De akkoriban vagy nem voltak ajánlások, vagy tök mások voltak, és az akkori anyukák is a legjobbat akarták a babájuknak. A tudomány viszont fejlődött már azóta: kiderült, hogy mi, hogyan és mikortól jó a babáknak. Igen, időről-időre vannak újítások és változások, de szerintem érdemes a legújabb irányelveket követni.

Másrészről: 100 évvel ezelőtt teljesen más volt az étkezés, táplálkozás, az élet ritmusa. Kevesebb volt az import, messzi földön termett gyümölcs, amit ki tudja milyen vegyszerrel kezeltek termelés, szállítás közben. Lényegében csak idényzöldségeket fogyasztottak. És félkész, dugig tartósított, mesterséges anyagokkal teli ételek sem voltak még a boltokban, úgy egyáltalán többször sütöttek-főztek, friss alapanyagokból.

Szóval könnyen lehet, hogy tényleg kevesebb volt az ételallergia, de más volt az akkori helyzet. És megváltozott helyzetben, pedig kell a változás. Nagymamám gondolom nem dilemmázott el azon, hogy hány hónapos kortól adhat papaját a babájának. Valószínű nem is találkozott papajával akkoriban. Én viszont tudok venni, így szükséges, hogy tudjam, hogy mikortól etethetem meg a gyerekkel. És, ha a legjobbat szeretném a gyerekemnek, akkor igenis szükséges, hogy kövessem az új irányelveket, ajánlásokat.

Szólj hozzá

retro