2018. jan 18.

Mit tehetsz, ha az anyósod bele akar szólni a babád táplálásába?

írta: Vámos Vera
Mit tehetsz, ha az anyósod bele akar szólni a babád táplálásába?

A címben szereplő: "anyós" tetszőlegen behelyettesíthető: nagyira, szomszédra, barátnőre, önjelölt dietetikusra, postásra, boltosra... A probléma ugyanaz velük. :)

Elkezdtétek a hozzátáplálást a saját szájízetek szerint: WHO irányelvek szerint vagy csak egy táblázat alapján, BLW-ztek vagy püréztek, magad főzőcskézel vagy üveges bébiételt veszel, szépen lassan haladtok vagy rohamléptekkel, a babához igazítva, ahogy neki a legjobb. Az ő igényének megfelelve, de persze te vezényeled le az egészet.

Aztán beállít az Anyós (maradjunk nála) és beleszól az egészbe.

"Hogyhogy még nem eszik körömpörköltet?"

"Mit adod neki azt a zabot, nem ló!"

"Jajj, miért nem pürés pürét kap, meg fog fulladni!"

"Jó az a csoki, növényből van az is."

(és a kedvenc) "Bezzeg az én időmben..."

És ez még a jobbik része, ezt le tudod reagálni. De előfordulhat, hogy a hátad mögött ad valamit enni méhednek gyümölcsének. Esetleg olyan valamit, amit még nem kaphat, vagy nem szeretnéd, hogy egyen.

Legjobb a legelején letisztázni, hogy te vagy a főnök babatáplálás téren. Persze tudod, hogy ő is a legjobbat akarja, de a te gyereked. Közelieknek elmondhatod, hogy milyen elvek szerint etetsz, mit tartasz fontosnak s miért. Mi az, amiből nem engedsz. 

Aztán persze vérmérséklettől függ, hogy ezt mennyire érti meg. Lehet, hogy ecsetelned kell még kicsit, hogy nem szeretnéd, hogy allergiás legyen a gyerek. Meglehet, hogy citálnod kell a legújabb WHO, ESPHAGAN irányelveket.

De az is előfordulhat, hogy nem hatja meg a dolog... A babád érdekében, ha szükségesnek tartod, akár rá is ijeszthetsz (bár az ételallergia lehetősége önmagában ijesztő szerintem). Ha nem szereted a konfliktus helyzeteket, akkor is ki kell állnod érte - maximum add át a terepet Apának.

És, lehet, hogy más szabályok vannak életben Mamánál, de vannak olyan kőbe vésett dolgok, amiből ne engedj és ezt tudják ők is pontosan!

boy-59171_340.jpg

Szólj hozzá

nagyi házon kívül anyai ösztön