Babafalat

Hozzátáplálás okosan

2018. ápr 23.

Amikor a baba eteti anyát/apát

írta: Vámos Vera
Amikor a baba eteti anyát/apát

Minden babánál eljön az az idő, amikor ő is etetni szeretne: anyát, apát, tesót, háziállatot, plüss játékot. Nagyon cukik ilyenkor, a legjobb falatot is betömnék a szádba; ha kéred, ha nem. És a kulcsszó a betömni: mert nem ismernek "könyörületet", amit ő ad, azt igenis meg kell enni, nem elég a kamu harapás, nyami-hangok.

...

Tovább Szólj hozzá

:) etetve lenni

2018. ápr 20.

"Hozzátáplálás" anya háta mögött

írta: Vámos Vera
"Hozzátáplálás" anya háta mögött

A tej kapcsán jutott eszembe egy történet. 

Egy nem túl közeli ismerős hölgyemény mesélte a sztorit... Voltak kecskéik és finom kecskesajtot készítettek. Az unokája sokat volt náluk kisbabaként, de az anyuka nem volt kibékülve a kecsketejjel, "pedig az milyen egészséges, és anyatej helyett is azt adták régen". Szóval nagymama egy szép napon kitalálta, hogy ő biz' megitatja uncsit kecsketejjel. Kb 6 hónapos lehetett akkor a kicsi. De mivel anyuka nem csípte a kecsketejet, így nem mondta el neki. A gyerek anyjának. Csak kb. 2 év múlva, hogy "látod szereti és még baja sincs tőle".

Akkor még hozzá sem tápláltam, gyerekem se volt, de ez tökre elborzasztott. Mi lett volna ha bármi baja lesz a kecsketejtől? Még csak azt sem tudta volna az ...

Tovább Szólj hozzá

nagyi nehézségek

2018. ápr 18.

Kanalazzon vagy kanalazzam?

írta: Vámos Vera
Kanalazzon vagy kanalazzam?

A baba hozzátáplálás egyik sarkalatos pontja, kvázi mérföldköve az önálló étkezés. Ezen belül is az önálló kanalazás.

Kanalazni sokféle ételt lehet: a leghígabb leveseket, főzelékeket, gabona kásákat vagy akár rizst, bulgurt is. Szinte mindent. És ez a szinte minden bizony maszatol, főleg az első önálló próbálkozásoknál. 

Könnyű beleesni abba a hibába, hogy csak a mi kezünkben van a gyeplő és a kanál. Egyrészt gyorsabban megeszi a kosztot a bébi, másrészt kevesebbet kell takarítani utána.

Egyszerűbb a cukin tátott szájba kanalazni, de biztos, hogy hosszútávon is egyszerűbb? Vagy inkább hagyjuk próbálkozni, ügyeskedni a kanállal, had ismerkedjen vele? Sőt, ha kanál nélkül a kis pufók ujjacskáival markolászná, ...

Tovább Szólj hozzá

önállóság maszat kanalazás

2018. ápr 13.

Tényleg tudjuk, hogy mivel etetjük a gyerekünket?

írta: Vámos Vera
Tényleg tudjuk, hogy mivel etetjük a gyerekünket?

Amikor 1-2 hetes volt a nagylányom nagyon beindult a sírás-rívás. Pocakfájás. Az anyukák (apukák, tesók, rokonok, szomszédok...) rémálma.

A gyerekorvos kérdezte, hogy iszok-e tejet, tejterméket. Pozitív válaszomra pedig azt mondta: meglehet, hogy a tejcukor (vagy tejfehérje) a ludas, és arra érzékeny, szóval száműzzem egy ideig az étrendemből a tejet és tejtermékeket. Én naivan arra gondoltam, hogy akkor bye-bye tej, sajt, tejföl, joghurt... Doki pedig elküldött egy 4-5 oldalas listát, hogy mit nem ehetek-ihatok. Először azt hittem, hogy rossz listát kaptam, pedig biz' a tej mentes lista volt...

...

Tovább Szólj hozzá

tej összetétel összetevők

2018. ápr 11.

Nem eszi meg az almát... Akkor is erőltessem?

írta: Vámos Vera
Nem eszi meg az almát... Akkor is erőltessem?

Sokan elkönyvelnek egy zöldséget, gyümölcsöt utáltnak, csak mert valamilyen formában nem szeretik azt. Jómagam a sárgabarackkal és a szilvával vagyok így. Ki lehet kergetni a világból velük. Nyersen. (Tudom: friss, lédús, guszta... de nekem fújj-fújj!) Viszont sütiben, lekvárként vagy aszalva teljesen más a helyzet. Úgy kifejezetten csípem őket. :-)
...

Tovább Szólj hozzá

alma elkészítési módok

2018. ápr 07.

Cukrot a babának!?

írta: Vámos Vera
Cukrot a babának!?

Pár hónapja voltunk az 5 évessel fogorvosnál. Gondoltuk nem lehet túl korán kezdeni. Ráadásul "megharapta" Apa fejét játék közben és emiatt fájt az egyik foga, ezért ellenőriztük, hogy nincs-e baja... Mindent rendben talált a fogorvos és mondta, hogy milyen szépek a fogai. Kicsit el is beszélgettünk és mondta a fogdoki, hogy sok kisgyereknek már ebben a korban elég rosszak a fogai.

Egyrészt nem mossa/mossák rendesen a tejfogakat, ki tudja mi okból... Hallottam olyan véleményt, hogy a tejfogak még nem tudnak megromlani, így nem kell vigyázni rájuk. Meg olyat is, hogy úgyis ki fognak esni...

A másik ok, hogy rengeteg cukrot és cukrozott ételt esznek a kicsik. Pedig a cukor nem csak a fogaknak árthat...

...

Tovább Szólj hozzá

cukor fogak édesítés

2018. ápr 05.

"Anya, ez undorító!"

írta: Vámos Vera
"Anya, ez undorító!"

Sokszor hallani (és tényleg így is van), hogy a szülői példamutatás mennyire fontos a gyermeknevelésben. Ez az evéssel kapcsolatban is abszolút így van: ha Anya és Apa szívesen és jóízűen eszik meg 1-1 almát napközben, akkor a gyerek is szívesen eszi majd (általában azt az almát, amit Anya megkezdett). Viszont ha éhséget csillapítandó gyorsan bekapunk valami cukros péksütit, akkor a gyerek sem fogja megenni az elé tett almát uzsonnára. 

Fontos a közös étkezés, hogy a kicsi már egész kiskorától lássa hogyan és mit eszünk, és persze érezze, élvezze a közös családi ebédet. Ha látja, hogy jóízűen (neadjisten nyami-hangok kíséretében :)) esszük a borsófőzeléket, ő is szívesen fogja megkóstolni, megenni.

...

Tovább Szólj hozzá

példa nagytesó étkezési kultúra közös étkezés hozzáNKtáplálás

2018. már 30.

Hogyan NE vezessük be a glutént a baba étrendjébe

írta: Vámos Vera
Hogyan NE vezessük be a glutént a baba étrendjébe

avagy tényleg olyan szuperek a több gabonás pépek

A glutén bevezetése a hozzátáplálás egyik nagy kérdése. És a hozzátápláló anyukák/apukák egyik nagy parája. 

Sok a bizonytalanság is ebben a kérdésben: kb. 1 éve van új ajánlás a tekintetben, hogy mikor-hogy lehet (és kell) bevezetni a glutént, viszont még mindig sok helyen a régi, elavult módit olvasni. És sokszor hallani is sajnos, ha a védőnő nem kellően tájékozott, vagy túl erőteljesen hangoztatja egy-egy anyuka a saját elképzeléseit.

Pedig glutén-ügyben nem "csak" egy pocakfájást kockáztatunk a babánál, ha rosszul vezetjük azt be... ott a cöliákia (avagy a gluténérzékenység) randa mumusa is. 

...

Tovább Szólj hozzá

glutén így ne sok gabonás pép